اگر وارد حوزه طراحی و راهاندازی سایت شده باشید، حتما اسمی از سایتسازها شنیدهاید، استفاده از سایت ساز یا وردپرس یک سوال وسوسهبرانگیز است. چرا که با استفاده از این ابزارها میتوان خیلی سریعتر و راحتتر سایت مورد نظر را ایجاد کرد. به همین دلیل در چند سال اخیر مقایسه سایت ساز و وردپرس بحثبرانگیز شده است. ما در این مقاله میخواهیم شما را برای انتخاب راحتتر راهنمای کنیم.
قبل از هرچیزی باید با وردپرس و سایت ساز آشنایی نسبی داشته باشیم:
وردپرس چیست؟
وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای مشهور است که به شما امکان طراحی سایت بدون هرگونه کدنویسی را میدهد. تا قبل از اینکه سایتسازها وارد حوزه طراحی سایت شوند، وردپرس سریعترین بستر برای ایجاد و راهاندازی سایت محسوب میشد. همچنین وردپرس نسبت به کدنویسی هزینه بسیار کمتری به دنبال خواهد داشت.
وردپرس افزونهها و قالبهای متنوعی دارد که باعث میشود امکانات بیشتری در اختیار طراح سایت قرار بگیرد و مسیر او برای ایجاد سایت را هموارتر نماید. به همین دلیل باید گفت که وردپرس نیاز به دانش برنامهنویسی ندارد اما کار با آن و استفاده درست از قالبها و افزونههای وردپرسی نیازمند یادگیری است.
سایتسازها قالبهایی آماده ارائه میدهند. شما میتوانید بین این الگوها و قالبها جست و جو کنید و با چند کلیک، سایت مورد نظرتان را طراحی کنید. همانطور که میبینید این کار نیاز به هیچ دانش فنیای ندارد. وبزی، پرتال و سی فایو از جمله معروفترین ابزارها برای ساخت سایت هستند. سایتسازها نسبت به وردپرس سریعتر میتوانند نیاز شما را برطرف کنند.
اکنون راحتتر میتوانیم راجع به مقایسه سایت ساز و وردپرس بحث کنیم.
مقایسه سایت ساز و وردپرس
همیشه به یاد داشته باشید که در هر انتخابی، باید شرایط، نیازها و اهداف خود را در نظر بگیرید. با توجه به این معیارها میتوانید بهترین گزینه را انتخاب کنید و به بهترین دستاوردها برسید. بنابراین ما سعی داریم راجع به معایب و مزایای وردپرس و سایتساز توضیح دهیم و انتخاب نهایی را به شما واگذار کنیم.
1- فرآیند ساخت سایت
سایتسازها پلنهای گوناگونی ارائه میدهند. پس از خریداری پلن دلخواه، یک سایت اولیه در اختیار شما قرار میگیرد که لازم است محتواهای خودتان مانند تصاویر محصولات، مقالهها، قیمتها و… را به آن اضافه کنید. در این روش، مراحل خرید دامنه، هاست و اتصال آنها به صورت خودکار انجام میشود و نیازی نیست که خودتان آنها را تنظیم کنید. با استفاده از سایتسازها، میتوانید با انتخاب و تنظیم المانهای آماده، سایت دلخواهتان را طراحی کنید. در این حالت، فرآیند ساخت سایت به طراحی عکس در فوتوشاپ شباهت دارد.
وردپرس را نصب کنید. سپس هاست و دامنه مناسب را خریداری و راهاندازی نمایید. با استفاده از قالبهای آماده وردپرس میتوانید طرح و الگوی مناسب با اهداف و محتوایتان را انتخاب کنید. با استفاده از این قالبها میتوانید بدون یک خط کدنویسی، سایت خود را بسازید. افزونههای وردپرس نقش موثری در افزودن آپشنهای مختلف به سایت شما ایفا میکنند. بنابراین باید نحوه کار با افزونهها را نیز یاد بگیرید. البته شما میتوانید از صفحهساز المنتور استفاده کنید و طراحی سایت را هرجور که دوست دارید انجام دهید.
2- جامعه آماری
در حالی که محدوده وردپرس جهانی است و بسیاری از سایتها از این سیستم مدیریت محتوا استفاده میکنند، سایتسازها جامعه آماری بسیار محدودی دارند. در واقع وردپرس یک سیستم جهانی است اما سایتساز یک پروژه واحد نیست، بلکه شرکتهای مختلف با نام و نشانهای گوناگون اقدام به تولید و عرضه سایتسازها میکنند.
3- سختی کار
درست است که وردپرس نیاز به کدنویسی ندارد و با استفاده از قالبها میتوانید در کمترین زمان سایت خود را طراحی کنید؛ اما سایتسازها از وردپرس هم سریعتر عمل میکنند، چون حتی نیازی نیست هاست و دامنه بخرید یا با افزونه خاصی کار کنید! تنها کافیست یک اشتراک بخرید، حساب کاربری بسازید و با استفاده از سیستم سایتساز سایت خود را ایجاد کنید. بنابراین اگر سرعت برایتان مهم است، بین سایت ساز یا وردپرس، بهتر است سایتساز را انتخاب کنید.
4- زمان ساخت سایت
سایتساز لقمه را آماده میکند و در اختیارتان قرار میدهد. به همین دلیل فرآیند طراحی سایت با آن تنها به چند ساعت زمان احتیاج دارد. ولی اگر سایت وردپرسی میخواهید، باید هاست خریداری کنید و آن را به دامنه وصل نمایید، سپس قالب و افزونههای مورد نیاز خود را نصب کنید و با تنظیمات آنها آشنا باشید. این فرآیند ممکن است بیشتر از یک هفته طول بکشد.
5- آموزش کار
یکی دیگر از موارد مهم در مقایسه سایت ساز و وردپرس، یادگیری آنها است. وردپرس نیاز به آموزش و یادگیری دارد. البته یادگیری وردپرس نسبت به کدنویسی راحتتر است، اما سایتساز نیاز به هیچ دانش خاصی ندارد.
6- هزینه ساخت سایت
یکی از مهمترین معیارها برای مدیران و طراحان، هزینه راهاندازی سایت است. برای داشتن یک پلن در سایتساز باید اشتراک تهیه کنید. این اشتراکها معمولا به صورت سالانه پرداخت میشوند و ممکن است در طول یکسال با افزایش قیمت اشتراک، شوکه شوید!
استفاده از وردپرس رایگان است. افزونههای ضروری و مشهور این سیستم مانند ووکامرس هم به صورت رایگان عرضه میشوند. در ارتباط با قالبهای وردپرسی باید بگوییم، اگرچه پوستههای رایگان وجود دارند اما بهتر است در این زمینه هزینه کنید تا قالبی معتبر و بدون باگ در اختیار داشته باشید. البته خرید قالب نیاز به تمدید سالانه ندارد و تنها کافیست یک قالب را انتخاب و خریداری کنید تا بتوانید همیشه از آن استفاده نمایید.
7- امکانات و آپشن ها
سایتهایی که با استفاده از سایتساز طراحی شدهاند، انعطاف ندارند. شما تنها محدود به امکاناتی هستید که از قبل در هر سرویس معین بوده است. پس اگر نقشهای در ذهن دارید نمیتوانید آن را در سایت پیاده کنید یا ایدههای نو را به مرحله اجرا بگذارید.
اما با استفاده از افزونههای وردپرس قادر خواهید بود که امکانات مختلفی به سایت اضافه کنید. جالب است بدانید که بسیاری از این امکانات به صورت رایگان تنها با نصب و راهاندازی افزونه (مانند ووکامرس) قابلیت اجرا خواهند داشت. بنابراین هنگام مقایسه سایت ساز و وردپرس از نظر آپشنها، وردپرس در جایگاه بهتری قرار خواهد گرفت.
8- امنیت
درصد احتمال به خطر افتادن سایت وردپرسی بسیار پایینتر از سایتساز است. با وجود اینکه هکرها مدام در حال تلاش هستند تا به سایتهایی که از وردپرس استفاده میکنند دست یابند اما تیم وردپرس با افزودن امکانات پیشرفته به این سیستم میخواهد امنیت این سیستم را روز به روز بهبود ببخشد. به علاوه استفاده از چند روش ساده مانند بکاپ گرفتن از سایت وردپرسی، ریسک از بین رفتن اطلاعات سایت را کاهش میدهد.
اما با سایتساز نمیتوانید از سایت خود بکاپ بگیرید. در اینجا فقط باید به امنیت شرکتی که از سایتساز آن استفاده میکنید، اعتماد داشته باشید. از طرفی همانطور که گفتیم شرکتهای مختلفی، سیستم سایتساز مختص به خود را طراحی میکنند و ممکن است بسیاری از این شرکتها اهمیتی برای افزایش امنیت سایت شما قائل نباشند.
9- آپدیت
64 درصد سایتهای دنیا با وردپرس ساخته شدهاند و به احتمال زیاد این درصد در آینده نیز افزایش پیدا خواهد کرد. به همین دلیل تیم وردپرس همواره تلاش میکند تا قالبها و افزونههای خود را آپدیت کند و در اختیار کاربران قرار دهد.
اما از سایتسازها نباید انتظار آپدیتهای مداوم را داشته باشید. چون سایتسازها توسط شرکتهای مختلف و گاهی گمنام طراحی شدهاند و جامعه آماری پایینتری نسبت به وردپرس دارند. به همین دلیل در رقابت تنگاتنگ انتخاب بین سایت ساز یا وردپرس، سیستم مدیریت محتوای جهانی وردپرس، بروزتر و جدیدتر است.
10- مالکیت سایت
برای یک کسب و کار آنلاین، وبسایت بسیار مهم است. اگر صاحب کسب و کاری هستید، بهتر است به جای راهاندازی پیج یا کانال در شبکههای اجتماعی، سایتی برای خود داشته باشید. چرا که شما مالک سایت خواهید بود و اختیار آن به صورت کامل دست خودتان است، در حالی که با راهاندازی پیج و کانال امکان دارد هر لحظه پلتفرم مورد استفاده شما از دسترس خارج شود یا بستر کسب و کار شما به دلایل مختلف مسدود شود.
در سایتساز نیز اینگونه است. یعنی شما فقط یک سایت از یک شرکت اجاره کردهاید. هر اتفاقی که برای این شرکت بیافتد، سایت شما در معرض خطر قرار میگیرد. همچنین شما به دادهها و اطلاعات هاست دسترسی ندارید، بنابراین اگر بخواهید کسب و کار خود را به یک سیستم مدیریت محتوا منتقل کنید باید همهچیز را از نو بسازید.
11- تنوع سایت
شما میتوانید انواع قالبها را برای کسب و کار خود بررسی کنید و بهترین قالب را خریداری نمایید. البته وردپرس امکان شخصیسازی صفحات با استفاده از صفحهسازهای گوناگون مانند المنتور را نیز فراهم کرده است.
اما تنوع سایتساز بسیار کم است و دست شما را برای انتخاب را میبندد.
12- سئو
بهینهسازی وردپرس از نظر سئو از گذشته شروع شده است و تا امروز ادامه دارد. در واقع تیم متخصص وردپرس همواره تلاش میکند ویژگیهای سئوی سیستم مدیریت محتوای خود را بهبود ببخشد. ولی برخی از شرکتهای سایتساز آنطور که باید و شاید به ارتقای سئوفرندلی سیستم خود اعتقاد ندارند. به همین دلیل بسیاری از طراحان سایتهای حرفهای که به رتبه گوگل اهمیت میدهند، بدون لحظهای درنگ بین سایت ساز یا وردپرس، از سیستم مدیریت محتوای جهانی یعنی وردپرس استفاده میکنند.
13- کسب و کار بزرگ
برای کسب و کارهای بزرگ یا متوسط که امکان توسعه دارند، مقایسه سایت ساز و وردپرس، عملا بیفایده است؛ چرا که طبیعتا وردپرس با امکانات خاص و منحصر بفرد خود، قطعا گزینه بهتری است. اما اگر با امکانات محدود نیز کارتان راه میافتد، شاید سایتساز انتخاب مناسبتری باشد.
14- تغییر هاست
شاید عدم نیاز به خریداری هاست یک ویژگی مثبت در سایتسازها محسوب شود؛ اما این مزیت ممکن است در آینده مشکلاتی به وجود آورد. مثلا اگر قصد تغییر هاست داشته باشید و سایت شما با استفاده از سایتسازها طراحی شده باشد، باید با اطلاعات قبلی خداحافظی کنید. چون این اطلاعات قابل انتقال نیستند.
15- فریب نخورید!
برخی شرکتهای سایتساز قالبها و افزونههای وردپرس را به کار میگیرند و با ایجاد کمی تغییر در عملکرد و ظاهر، آنها را با قیمت بالاتری به مخاطبان عرضه میکنند. بنابراین فریب نخورید و قبل از بهکارگیری سایت ساز یا وردپرس، تحقیق کنید.
سخن پایانی
اگر بخواهیم حرفه طراحی سایت را با عینک آماتوری بررسی کنیم، در مقایسه سایت ساز و وردپرس، سایتساز گزینه بهتری است. اما با کمی دقت و نگاهی فنیتر، وردپرس در جایگاه بالاتری قرار خواهد گرفت. مثلا اگر یک کسب و کاری آنلاین را در نظر بگیریم، کیفیت کار اهمیت بیشتری نسبت به سرعت دارد، بنابراین قطعا وردپرس در اینجا انتخاب مناسبتری خواهد بود.
همانطور که در ابتدا گفتیم، انتخاب نهایی بین سایت ساز یا وردپرس بر عهده شماست. اول از همه هدف و استراتژی کلی کار خود را در نظر بگیرید.
اگر به دنبال راهاندازی یک کسب و کار آنلاین بزرگ هستید و دوست دارید آن را توسعه دهید، فرصت یادگیری وردپرس را از دست ندهید. چرا که با استفاده از وردپرس به تمام امکانات مختلف و پیشرفته که برای گسترش سایتتان لازم است، دسترسی خواهید داشت. افزونهها و قالبهای متنوع این سیستم مدیریت محتوا باعث میشود بتوانید قابلیتهای وبسایت خود را بروز نگه دارید.در مورد بروز رسانی سایت ها و اهمیت بروز رسانی در مقالات قبلی صحبت کردیم.
اما اگر کسب و کار کوچکی دارید و نیازمند صفحات پیشرفته نیستید، سایتساز مناسبتر است. توجه داشته باشید که توسعه سایت در بستر سایتسازها تقریبا غیر ممکن است، پس اگر آینده و پیشرفت کسب و کارتان مهم است، دور سایتسازها را خط بکشید. به شدت پیشنهاد میشود جهت دریافت خدمات پشتیبانی با همکاران ما در گروه طراحی و پشتیبانی فریا در ارتباط باشید .